FlowerFull Consultancy

Sterk in duurzame oplossingen voor bloembollen

Toen ik door de streek fietste (jan 2015) zag ik hier en daar percelen onder water staan en dacht; zullen de telers weten wat ze aan het doen zijn, inunderen in de winter?

Inunderen doe je in de zomer om ziekten en opslag te bestrijden. Alle adviezen zijn gebaseerd op uitvoering in de zomermaanden bij bodemtemperaturen van 17°C en hoger. Wat kun je dan verwachten bij een inundatie in de winter als de bodemtemperatuur niet boven de 7°C uitkomt?

Als je bedenkt dat het effect van inunderen gebaseerd is op doding door zuurstofgebrek, dan zijn de winterse omstandigheden duidelijk in het nadeel. Schimmels, aaltjes en planten zijn niet actief, gebruiken weinig zuurstof en kunnen het dus lang volhouden. Daar komt bij dat water bij lage temperatuur meer zuurstof bevat en er geen zuurstof verbruikt wordt door afbraak van organisch materiaal en ander bodemleven.

In een proefverslag van PPO las ik dan ook dat het noordelijk wortelknobbelaaltje (Meloidogyne hapla), een probleem in dahlia, wel bestreden werd bij 14 weken inundatie bij een temperatuur van 16-20°C en niet bij 5°C.

 inunderen