FlowerFull Consultancy

Sterk in duurzame oplossingen voor bloembollen

Kas-lelie-NOChina

In deze solar-energy-saving greenhouses produceren de Chinezen jaarond lelies en gladiolen bloemen van goede kwaliteit.

Vaasleven lelie sterk beïnvloed door bewaring na oogsten

Professor Bill Miller van Cornell University Ithaca, USA vertelde op de Dutch Lily Days dat de kwaliteit op de vaas niet alleen afhankelijk is van de groeiomstandigheden maar ook van de bewaring van de bloemen na het snijden.
Bewaren van bloemen na het snijden is onvermijdelijk, een noodzakelijk kwaad waarin nog veel mis kan gaan. Zo noemt hij bladvergeling op de vaas, niet open komen van de bloemen, bloemknopverdroging en bloemnecrose (het bruin worden van de bloemknoppen). Bladvergeling wordt sterk beïnvloed door cultivargevoeligheid en de duur van de bewaring. We weten dat een behandeling met Chrysal BVB ( Gibberelline  4+7)   niet alleen betere uitbloei kwaliteit geeft maar ook het vaasleven verlengt  met enkele dagen.
Ethyleen tijdens de teelt en bewaring geeft schade bij hele lage doseringen. Bloemen komen niet of niet goed open of verdrogen zelfs bij een bewaring van 3 dagen in het donker met een heel klein beetje ethyleen.
Zie artikel Vakblad voor de bloemisterij 22, 30 mei 2014, blz 38-39.

 

China geïnteresseerd in lelie veredeling

In een land waar naar schatting 600 miljoen leliebloemen per jaar worden geproduceerd, neemt de belangstelling voor lelie gestaag toe. Onderzoekers uit de hele wereld trokken begin april naar Zhangzhou voor het derde leliesymposium van het ISHS. Er is veel interesse in de lelieveredeling,  zo stelde spreker en schrijver van dit artikel Cor Conijn vast.
BloembollenVisie 16 mei 2014

 

Het internationale lelie symposium in China


Het 3de International SYMPOSIUM van het geslacht LILIUM is een symposium van de sectie siergewassen van de internationale maatschappij van tuinbouw planten (ISHS) werd gehouden in Zhangzhou, Fuijan provincie in China  van 1 April tot April 3rd 2014. 
Na de officiële openingsceremonie door de burgemeester van de Zhangzhou stad, zijn gedurende twee dagen, interessante lezingen gehouden door onderzoekers van over de hele wereld. Zo'n 150 deelnemers uit onder meer  China, Verenigde Staten, Nederland, Japan, Korea, Mexico, Israël, Italië, Schotland deden mee aan dit symposium. Meer dan 40 mondelinge en 30 posterpresentaties werden gegeven door de deelnemers. Onderwerpen van onderzoek waren; biodiversiteit, bloei-, naoogst-  en teeltaspecten, genetica, verdedeling, weefselkweek, ziekten en gewasbescherming. Het symposium werd afgesloten met een excursies naar lokale agrarische bedrijven in de provincie Fujian.

LelieSymp2014 Lezing

Lezing over het bedrijf FlowerFull Consultancy en ziekten in lelie met de ontwikkelingen in de bestrijding.